Letterschilder Utrecht

Letters en nummers. Letterschilder Utrecht. Miranda Leijstra is letterschilder en schildert huisnummer en namen op de voordeur met lak. Ook letters op een muur schilderen behoort tot de mogelijkheden. Een mooie zin of een gedicht bijvoorbeeld.

Over het schilderen van letters en nummers:

Binnen in huis zetten we graag een persoonlijke sfeer neer. Met fotolijstjes, een zelfgemaakt schilderij of een gedicht op de muur. Maar aan de buitenkant van onze woning doen we daar vaak niet zo veel aan. Maar hoe leuk is het om je familienaam en de voornamen van je familieleden in sierlijke letters op de voordeur te zetten? Dat is meteen een hele persoonlijke binnenkomer en maakt je woning helemaal van jou. Hoe pak je dit echter aan? Het schilderen van je naam of huisnummer op de voordeur? Stapsgewijs zal ik hieronder uitleggen hoe je letters en nummers op papier, over kunt brengen op je voordeur.
 1. Op de computer: lettertype en grote bepalen

  Je begint gewoon lekker met een kop thee of koffie achter de computer. Daar ga je op zoek naar een lettertype wat je mooi vindt. Van modern tot klassiek. Wat jij het beste bij je huis vindt passen. Wil je de ouderwetse look met sierlijke, klassieke letters of nummers? Dan zijn Snell Roundhand, Edwardian Script en Monotype Corsiva wellicht iets voor jou. Typ de tekst die je op de deur wilt gaan schilderen in het door jou gekozen lettertype en in de grootte die jou mooi lijkt. Bij twijfel kun je een paar verschillende formaten uitproberen, door een printje te maken en die bij je voordeur te houden. Ik zet de pagina-instelling altijd op landscape en maak de marges aan de zijkanten soms wat smaller. Een horizontaal A4 is voor letters op de voordeur meestal wel voldoende. Meerdere namen plaats je onder elkaar.
 2. Voorbereiding en benodigheden

  Als je het juiste lettertype te pakken hebt, de grootte hebt bepaald en de tekst mooi is uitgelijnd, print je de tekst uit en kan het echte werk beginnen. Hiervoor heb je nodig: een rolmaat, duimstok, waterpas (een kleine, niet breder dan de deur), hard potlood (H2 bijvoorbeeld), puntenslijper, een kleurstift, lak op terpentinebasis (alkyd) een klein bakje voor de lak, een dun penseel en schilderstape. Ik gebruik graag speciale tape voor delicate ondergronden, zodat de tape niet de lak van de voordeur aantast. Een fles terpentine, dreft afwasmiddel, keukenpapier of een schoonmaakdoekje en afdekmateriaal zijn ook erg handig om bij de hand te hebben. En trek kluskleding aan…..Het mooiste en het handigste is als je deur kort geleden helemaal in de hoogglans lak is gezet. Dan komen de letters het beste tot hun recht, kun je er het langste van genieten en daarnaast werkt het overbrengen van de letters op de deur dan het beste.
 3. Het plaatsen van de letters en nummers Je naam op de voordeur schilderen

  Behuisnummer op voordeurpaal op welke hoogte je de letters of nummers op je deur wilt hebben en waar de bovenkant van je geprinte velletje papier dan uitkomt. Zet met behulp van de waterpas op die hoogte met de stift een waterpas lijn. Dat lijntje kun je later met een doekje en wat water weer weghalen. (Neem een simpele stift uit een setje kleurstiften voor kinderen en check even of een onopvallende plek of je het lijntje na opdrogen inderdaad weer weg kan halen.) Meet de breedte van de deur en bepaal het midden. Zet daar met de stift een streepje op de deur. Meet de breedte van je tekst en bepaal daarvan ook het midden. Zet daar een streepje op het papier. Er van uitgaande dat je printer de tekst mooi recht heeft geprint…….kun je nu het stuk papier op de deur gaan plakken met de tape. Plak alvast een stukje tape op een bovenste en onderste hoek. De bovenkant van het papier leg je tegen de waterpaslijn aan en het midden-streepje op je papier zet je gelijk met het midden-streepje op de voordeur. Als het helemaal naar je zin hangt, plak je ook de andere twee hoeken vast met tape.
 4. Het doordrukken van de letters en nummers

  Pak nu je harde potlood en trek de letters over. Je dient wel wat huisnummer op voordeurdruk uit te oefenen zodat je de letters doordrukt op de laklaag van de deur.Als je klaar bent maak je het papier alleen los aan de bovenkant. Je kunt op die manier het papier naar benden vouwen. Je ziet nu dat er een lichte afdruk van de letters is ontstaan op de deur. Check of alle lijnen van de letters goed zijn doorgedrukt, anders vouw je het papier weer terug en ga je nogmaals met het potlood over de letters. Wanneer de afdruk van de letters goed is gelukt, vouw je het papier weer naar beneden en zet je het vast met een extra stukje tape. Mocht je de afdruk per ongeluk wegvegen of niet tevreden zijn met een letter, dan kun je later alsnog een nieuwe afdruk maken. Nu kun je gaan schilderen.
 5. Het inschilderen van de letters of nummers

  je naam op de voordeur schilderenDoe wat lak in een bakje wat je makkelijk in je hand kunt houden. Doop het topje van je penseel in de lak en schilder over de afdruk op de deur de letters is. Zorg dat je niet te veel lak aanbrengt want dan kan de lak gaan ‘lopen’. Als je de lak aanbrengt is het niet meteen egaal maar je zult zien dat de lak zich verdeelt en het een minuutje later mooi glad wordt. Werk rustig en geconcentreerd. Mocht een lijn te dik zijn geworden, dan kun je als de lak nog nat is, de letter weghalen met een stukje keukenpapier en wat water. Mocht dat niet afdoende zijn, gebruik dan voorzichtig een klein beetje terpentine, maar maak het daarna meteen schoon met wat water met afwasmiddel en maak het daarna droog. Vouw het papier voorzichtig terug, zodanig dat je de andere geschilderde letters niet aanraakt en maak een nieuwe afdruk. Succes! En geniet van het resultaat! Hulp nodig bij het schilderen van letters? Je naam op de voordeur schilderen Toch niet genoeg geduld, een vaste hand of de juiste gereedschappen in huis? Ik kan ook je voordeur van je familienaam voorzien. Ik ben gespecialiseerd in creatief schilderwerk waaronder het schilderen van letters en nummers. Winkel gespecialiseerd in decoratief schilderwerk: http://www.dullerenco.nl